Turşu sevilen ve faydalı bir besin olsa da bozulduğu zaman zararlı hale dönüşebiliyor. Bağırsaklara zarar veren bozuk turşu aynı zamanda vücudun da bakterilerle dolmasına neden oluyor. Peki bağışıklık sistemimiz için oldukça önemli olan turşunun bozulduğunu nasıl anlayabiliriz?
Bozulan turşuda bazı belirtiler ortaya çıkıyor. Tadı gerçekten çürümüş bir yumurtaya benzerken bazı durumlarda da tadında değişiklik olmadan da bozulma belirtileri gösterebiliyor. Örneğin bozulmuş olan turşunun üzerinde beyazlarla dolu tabakalar oluşuyor.
Turşunun üzerindeki beyazları alıp tüketmekte sağlıklı değil. Çok sayıda kişi bu beyazlıkları alarak turşuyu tüketiyor. Oysa turşu bidonundaki tüm turşulara yansıyan bu bozulma belirtisi o turşuyu tümüyle zehirli hale dönüştürüyor.
BOZUK TURŞU TÜKETİLİRSE NELER OLUR?
Peki bozuk turşu tüketildiğinde ne gibi bir sağlık problemleri ortaya çıkar.. Beslenme uzmanlarının uyarısına göre bozuk turşu tüketilmesi durumunda toksin kaynaklı karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi klasik besin zehirlenmesi gibi durumlar ortaya çıkar.
Bu belirtiler oldukça ciddi olup bozuk turşunun tüketilmesi durumunda çok daha ağır sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz.
PEKİ TURŞU NEDEN BOZULUR?
Bozuk turşu nasıl olur anlattık. Şimdi de sizlerle turşunun neden bozulduğuna dair bilgileri paylaşacağız. Tuzu az eklenmiş olan turşu yumuşar ve suyu bulanıklaşır sonrasında da kararma başlar. Turşunuzu eğer serin bir ortamda değil de güneşli ve nemli bir ortamda bekletirseniz bu durumda turşunuzun bozulmasına yol açar.
Turşunuzu yaparken ölçülerine dikkat etmeniz aynı zamanda serin bir yerde muhafasza etmeniz gerekmektedir.
KAPAKLAR SIKI SIKIYA KAPATILMALI
Turşunuzun bozulmaması için turşu bidonunun kesinlikle hava almaması gerekmektedir. Bu yüzden turşuyu koyduğunuz kavanoz ya da bidonun ağzını sıkı sıkıya kapatmanız gerekmektedir. Ağzı tam anlamıyla kapalı olmayan turşular hava alması nedeniyle çok daha hızlı bozulurlar.
Kaynak: TARİF SİTENİZ